2016. augusztus 27., szombat

Szilvaízet...

...főztünk ma szüleimmel. Immár negyedik éve, hogy főzzük, közösen. 

Rézüstben, több órán át kavargatva, semmi cukor, semmi tartósítószer nélkül, úgy, ahogyan dédanyáink, nagyanyáink készítették több évtizeddel ezelőtt. 
A zamatát, az illatát nem is részletezem...

Szeretem az előkészületeket... Első nap lerázzuk a fákról a termést, kosarakba szedjük és kihordjuk a pincébe. Második nap megmossuk és " megropogtatjuk", ahogy szokás nálunk fele mondani, ki szedjük a magját a szilvának. Ugyanezen a napon ki mossuk a rézüstöt, kikenjük disznózsírral és beleöntjük az első tál megmosott, megropogtatott szilvát. Amikor az kezd főni, utánaöntjük a következőt, és ezt addig öntögetjük, amíg az összes szilva az üstbe nem kerül. Ezután főzzük még pár órát, majd kióltjuk a tüzet alatta, hogy oda nem süljön. Harmadnap ismét tüzet rajtunk alá és addig főzzük, amíg olyan kemény nem lesz, hogy kiemelve a kavargató lapátot megálljon rajta a szilvaíz. 
A legfontosabb dolog a kevergetés! Egy percre sem szabad kevergetés nélkül otthagyni..

Imádják a gyerekek is, mi is. 
Házikenyér, szilvaíz, és egy nagy csupor tej...







2 megjegyzés:

mancoka kertje írta...

Gyerekkoromat juttattad eszembe! Mi is mindig főztünk szilvalekvárt és imádtam.
Nálunk a félig elkészült lekvárt ciberének nevezik. Mi gyerekek mindig azt vártuk, hogy minél előbb ehessünk belőle. Igen finom volt!
Nagyon jó hangulata volt ezeknek a lekvárfőzéseknek!
Most már akkor főzhetitek majd a finom lekváros derelyét belőle. Nálunk a szilvalekváros-diós rakott tészta volt a sláger. Azóta se tudok olyan finomat főzni.

Piroska írta...

De jó :) örülök, hogy megosztottad élményedet velem....