2016. szeptember 1., csütörtök

Eltevések idejét...

...éljük most.
Próbáltam már uborkát, muraturát, paradicsompaprikát, gogost, ahogy felénk szoktát mondani, de minálunk az alábbi vegyes savanyúság vált be a legjobban. Nagyon finom, édeskés - savanykás, a gyerekek is nagyon szeretik és mi is. Van vele munka bőven, DE megéri. 
A recept a következő: 
2 kg paradicsompaprika / gogos
1 kg sárgarépa / murok
1 kg fehér hagyma
1 kg zöld paradicsom
1/2 kg petrezselyem 
1 db nagy zeller gyökér 

A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk, kockára vágjuk és mindeniket külön külön tábla tesszük. 

Elkészítjuk a következő levet, tűzre tesszük és fedő alatt 10 percig forraljuk: 
1 liter víz
1/2 liter ecet ( 20% - os)
1/2 kg cukor
babérlapi
szemesbors
Utóbbi három ízlés szerint.

Tíz perc után sorra beletesszük a megvágott zöldségeket a fővő lébe, úgy hogy mindenik után megvárjuk, hogy épp felforrjon. A sorrend a következő: murok, zeller, petrezselyem, gogos, zöldparadicsom és végül a hagyma. 
Amikor minden benne van és ismét felforrt, hagyjuk még kb 5 percet, majd forrón üvegbe rakjuk, száraz dunsztba tesszük. 
Én még szoktam dunsztolni legalább kétszer háromszor, mivel semmi tartósítot nem teszek rá. 
 És akkor jöjjenek a fotók: 






2 megjegyzés:

mancoka kertje írta...

Ezt nem ismertem, de feltétlenül kipróbálom, mert jónak tűnik még a képek, leírás alapján is.

Piroska írta...

Örülök neki, hogy tetszik :) ha valami kérdésed van nyugodtan írjal..